PV zonnepanelen

Zonnepanelen worden ook wel zonnecellen of PV-cellen (photovoltaic cells) genoemd. Het zijn de blauwachtige panelen (ook in zwart leverbaar) waarmee energie uit zonlicht wordt omgezet in elektrische energie. Zonnepanelen zijn er in allerlei schaalgroottes en toepassingen, bijvoorbeeld bij parkeermeters en matrixborden langs de weg. Wij gaan in op het gebruik van zonnepanelen als particuliere stroomvoorziening op woningen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan >>

Hoe zonnepanelen werken

Zonnepanelen bestaan uit siliciumplaten die licht omzetten in elektrische energie. Door een natuurkundig proces ontstaat een gelijkspanning van ongeveer 0,5 volt. Door verschillende cellen met elkaar te verbinden, wordt de spanning opgevoerd tot zo'n 24 volt. Een omvormer zorgt er voor dat dit wordt omgevormd naar 230 volt wisselstroom.

 

Stroom teruggeven

Alle opgewekte zonnestroom gaat via een stekker tussen de omvormer en het stopcontact naar het elektriciteitsnet. De stroom die je niet verbruikt, wordt teruggegeven aan het elektriciteitsnet. De elektriciteitsmeter loopt dan dus terug. Op deze manier gaat de opgewekte zonnestroom nooit verloren, kun je extra besparen op je stroomrekening en hoef je met zonnepanelen nooit bang te zijn om zonder stroom komen te zitten als het bewolkt of donker is.

Stroomopbrengst van zonnepanelen

De stroomopbrengst van zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt-piekvermogen (Wp). Dat is het vermogen dat bij optimale zoninstraling - dus recht onder de zon bij helder weer midden op de dag - zou kunnen worden opgewekt. In Nederland wordt ervan uitgegaan dat de jaaropbrengst in kWh van een zonnepaneel ongeveer 0,85 keer het piekvermogen is. (kental agentschap)

Subsidie op zonnepanelen

Sommige gemeenten en provincies geven subsidie aan particulieren die investeren in zonnepanelen. Zie hiervoor www.energiesubsidiewijzer.nl en www.agentschapnl.nl

Garantie

 • 25 jaar productgarantie op de zonnepanelen
 • 20 jaar productgarantie op de bevestiging
 • 5 jaar fabrieksgarantie op de omvormers, met een mogelijkheid om garantie verlenging bij te kopen

Stand van de zon en plaatsingshoek

De zonnepanelen of -collectoren moeten zodanig worden gericht dat ze zo veel en zo lang mogelijk zonlicht opvangen. Daarbij moet je rekening houden met de bewegingen van de zon gedurende een etmaal en met de stand van de zon door de seizoenen heen.

Daarnaast is de hellingshoek ten opzichte van het dak van belang: dit kan zo 15% energieopbrengst schelen.
Ook hoeveel en hoe vaak de zonnepanelen in de schaduw liggen en hoeveel zonuren er gemiddeld zijn op de plek in Nederland waar de woning staat, kan uitmaken in het rendement.

Benodigde ruimte voor zonnepanelen

Op een schuin dak kunnen zonnepanelen tegen elkaar aan worden gelegd, wat betekent dat een vierkante meter zonnepaneel ook ongeveer een vierkante meter schuin dak in beslag neemt. Bij een plat dak moet er wat ruimte tussen de zonnepanelen in zitten om te voorkomen dat de zonnepanelen in elkaars schaduw komen te liggen. Hierdoor heb je op een plat dak meer ruimte nodig dan op een schuin dak.

Onder projecten staan diverse foto`s van gerealiseerde projecten!

 • Storingsmeldingen
 • Toepassingen van duurzame energie
 • Bekijk de onlangs gerealiseerde projecten van Porskamp Installatietechniek
 • Onderhoudsabonnementen en 24 uurs Storingsdienst
 • Porskamp Installatietechniek op Facebook
 • Samenwerking Hofstede Elektro Beltrum en Porskamp Installatietechniek
 • Laar Installatietechniek
 • HJ Porskamp Eibergen