Lichtenvoorde - Oost Gelre
Porskamp Installatietechniek B.V. - Lichtenvoorde

Porskamp Installatietechniek B.V.
Kaart en Routeplanner Mercatorstraat 7, 7131 PW Lichtenvoorde Oost Gelre
Telefoon: 0544 37 21 79
E: instal@porskamp.com

Cascadeopstelling

Een cascadesysteem is een verwarmingssysteem waarbij meerdere HR-CV ketels parallel worden geschakeld om een groter vermogen te realiseren. Het is zeer geschikt voor grote gebouwen zoals productiebedrijven, kerken, hotels, tehuizen en kantoren. Ook in gebouwen met een meer dan gemiddelde warmtebehoefte, zoals scholen en zwembaden, verdient een cascadesysteem veelal de voorkeur.

Het op temperatuur brengen van een gebouw vraagt veel meer vermogen dan het op temperatuur houden van een gebouw. Hiervoor is een flexibele warmteproducent nodig. De ketels moeten beschikken over het grootste modulatiebereik. Hiermee wordt aan snel wisselende warmtebehoeftes voldaan.

Bij een vermogensbehoefte van meer dan 60kW is een cascadeopstelling op zijn plaats. Bij cascade worden meerdere CV-ketels aan elkaar gekoppeld, waardoor een betrouwbare, compacte hoog rendements installatie ontstaat. Het beschikbaar vermogen kan oplopen tot ver boven de 500 kW.

ATAG

Bij cascadeopstellingen wordt gebruik gemaakt van ATAG Q51S of Q60S CV-ketels. Deze hebben
hun super hoog rendement mede te danken aan de modulerende techniek. Om hiervan volledig te profiteren worden de ketels geregeld met een ATAG Cascaderegelaar. Deze regelaar zorgt ervoor dat de ketels gelijkmatig moduleren op de warmtebehoefte van de installatie en altijd het hoogst mogelijke rendement behalen.
Warmwater
Het cascadesysteem kan ook worden ingezet als aparte opstelling voor de verzorging van warm tapwater. Voor warmwatervoorziening kan niet alleen gekozen worden voor een indirecte boiler, maar ook voor een zonneboiler. Dit zorgt weer voor een aanzienlijke gasbesparing.
De Q CV-ketel
Het hart van de totaaloplossing wordt gevormd door de ATAG Q CV-ketels die kunnen moduleren
tussen de 16 en 100%. De CV-ketels staan garant voor een super hoog rendement
van 109,3% op onderwaarde, waarbij de ketels met de hoogste capaciteit, de Q60S, een
vermogen levert van 57,5 kW. De CV-ketels van ATAG behoeven weinig onderhoud.
ATAG levert een compleet hydraulisch systeem. Er zijn diverse opstellingen mogelijk.
Regeltechnisch systeem
Om de ketels optimaal te kunnen regelen, heeft ATAG een MadQ Cascaderegeling die in staat is om te communiceren met de CV-ketels. Op deze wijze zullen de ketels gezamenlijk moduleren. Onnodig in- en uitschakelen van de CV-ketels wordt hierdoor voorkomen. Dit garandeert een hoog comfort en lage energiekosten.

♦ Hoge bedrijfszekerheid: bij een eventuele storing van één ketel blijven de andere ketels functioneren
♦  aanzienlijke energie besparingen 
♦  ruimtebesparing en installatiegemak
♦  lage onderhoudskosten
♦  geheel modulerend
♦  milieuvriendelijke installatie

NEFIT

Speciaal voor de huidige generatie TopLine HR-ketels is het TopLine-cascadesysteem ontwikkeld. Dankzij de innovatieve Nefit Twisted Flow-warmtewisselaar combineert dit systeem een groot vermogen met een ongekend compact formaat. Een cascade van 400 kW past op 1 m2 vloeroppervlak!

Voor optimale aansturing van Nefit-cascadesystemen zijn Nefit-cascaderegelaars ontwikkeld. Door uitbreiding met modules wordt ook de aansturing van cv-groepen mogelijk.
Eén cascademodule CM400 kan een cascadesysteem van maximaal vier TopLine-ketels aansturen. Eventuele uitbreiding is mogelijk door maximaal vier cascademodules onderling te koppelen, waardoor een cascadesysteem van maximaal 16 TopLine-ketels kan worden aangestuurd. Op die manier kan een cascadesysteem van maar liefst 1600 kW worden aangestuurd!

Voor het creëren van de warmtevraag wordt de cascademodule CM400 op zijn beurt aangestuurd en bediend door een externe regelaar. Dit kan een Nefit ModuLine 400, een gebouwbeheerssysteem (GBS modulerend 0 - 10 V) of een potentiaalvrije aan/uit-regelaar zijn.

♦ Toepassing van bestaande cv-ketels met vertrouwde techniek
♦ Zeer snelle montage
♦ 25 tot 40 procent besparing op de stookkosten
♦ De warmte wordt naar behoefte aangeboden
♦ Alle toestellen worden gelijkmatig belast
♦ Door klein formaat ketel handig in transport en installatie

VAILLANT

Een doordachte constructie waarmee u 2 tot maar liefst 6 Vaillant HR-toestellen kunt combineren tot één krachtige cv-ketel. Dat is het Vaillant cascadesysteem. Goed voor een vermogen van 90 kW tot zelfs 390 kW. Speciaal ontworpen voor de Vaillant VHR 45 S en VHR 65 S. En bespaar u de moeite: geen enkel cascadesysteem is zo eenvoudig op te bouwen als dat van Vaillant. Twee of drie staanders. Twee liggers. En een pakket aansluitgarnituren. Meer heeft u niet nodig.

♦ Groot modulatiebereik (tussen 14 en 390 kW)
♦ Gemakkelijke vervanging van bestaande ketel in stookruimte
♦ Geen SCIOS-certificering nodig

REMEHA

Remeha Quinta Pro Cascade Systemen
Veelal is het interessant om het totaal op te stellen ketelvermogen te verdelen over meerdere ketels. Remeha heeft hiervoor het ideale cascadetoestel in het programma: de Remeha Quinta Pro. De compactheid van de Remeha Quinta Pro, gecombineerd met de doordachte aansluittechniek van het hydraulische cascadesysteem, maken het mogelijk om vermogens tot 1140 kW te plaatsen op een vloeroppervlakte van 3,5 m2 (incl. open verdeler).

Een Remeha Quinta Pro cascadesysteem bestaat uit een combinatie van 2 tot 10 Quinta Pro 45, 65, 90 of 115 toestellen en is zeer montagevriendelijk. Er zijn een drietal cascade opstellingen mogelijk: ruggelings, of in lijnopstelling op een frame, of wandmontage in lijnopstelling. Voor het berekenen van de meest optimale combinatie van ketels kunt u gebruik maken van het Remeha Cascade selectieprogramma op de website.