Lichtenvoorde - Oost Gelre
Porskamp Installatietechniek B.V. - Lichtenvoorde

Porskamp Installatietechniek B.V.
Kaart en Routeplanner Mercatorstraat 7, 7131 PW Lichtenvoorde Oost Gelre
Telefoon: 0544 37 21 79
E: instal@porskamp.com

Centraal ventilatie in uw woning

Sinds eind jaren 70 worden bijna alle nieuwbouwwoningen in Nederland standaard voorzien van een centraal mechanisch ventilatiesysteem.

Er zijn verschillende soorten mechanische systemen voor luchtverversing.
Balansventilatie is er daar één van. Hierbij wordt lucht van buiten automatisch af-  én aangevoerd. Meestal gaat het om Hoog Rendement(HR)-ventilatie. Een warmte-terugwin-unit (wtw) in zo'n ventilatiesysteem gebruikt warmte uit afgevoerde lucht om de ingevoerde lucht van buiten op te warmen voordat het in de ruimte verspreid wordt.
Een speciale ventilatormotor zuigt bij mechanische ventilatie via luchtkanalen en ventilatieroosters de lucht weg uit de woon of werkruimten. De hoeveelheid lucht die wordt afgevoerd is meestal instelbaaar. Vrije toevoer van lucht via ramen of roosters is bij mechanische afzuiging wel noodzakelijk.

Zonder voldoende onderhoud kan balansventilatie gezondheidsproblemen veroorzaken, omdat dan bacteriën en schimmels gaan groeien in de luchtfilters, en de luchtverversingscapaciteit achteruit gaat. Door slijtage en vervuiling neemt de capaciteit jaarlijks af met vijf tot tien procent. Porskamp Installatietechniek levert verschillende ventilatiesystemen van verschillende merken, zoals o.a.
J.E. StorkAir, Systemair, Brink Climate Systems, Itho, Toshiba, Samsung, LG , Carrier etc.

Itho - Daalderop

Het principe van een centraal mechanisch ventilatiesysteem is eenvoudig. Op of onder het dak
wordt een 'centrale' ventilator geplaatst. Op deze ventilator worden ronde metalen kanalen
aangesloten naar de keuken, de badkamer en het toilet. Voor de luchtafzuiging worden in de te
ventileren ruimten (instelbare) afzuigroosters aangebracht in de opening van het ventilatiekanaal.

Itho levert verschillende systemen met daarbij horende producten voor centrale mechanische ventilatiesystemen in woningen. De meest gebruikte systemen zijn:

 • Itho SingleFlow
  ventilatiebox op zolder/in berging en afzuiging van keuken, badkamer en toilet
 • Itho CombiFlow
  ventilatie-unit met warmteterugwinning. Zuigt keuken, badkamer en toilet af, maar brengt ook reeds voorgewarmde lucht in huiskamer en slaapkamers.
 • Itho DemandFlow
  ventilatiebox én plenum op zolder/in berging. Afzuiging van alle ruimten in de woning. De plenumkast meet het CO2-gehalte in alle ruimten en relatieve vochtigheid in de badkamer en past de ventilatie daarop aan.

Lokale ventilatie
Voor iedere plek in huis de juiste oplossing
De meest eenvoudige manier van mechanische ventilatie is lokale ventilatie. Naast de badkamer en het toilet zijn er ook andere vormen van lokale ventilatie een uitkomst. Denk bijvoorbeeld aan sigarettenrook in woonkamers en werkruimten. Of bij condens op ramen. In alle gevallen biedt ventilatie een uitkomst. Itho heeft tal van ventilatiemogelijkheden voor de meest uiteenlopende toepassingen.

 • Raam- of muur ventilatoren
 • Plafondventilatoren
 • Openhaardventilatoren

Keukenventilatie
De keuken is het hart van uw huis. Itho helpt. Binnen ons assortiment van keukenventilatie vindt u alle inspiratie om van uw keuken écht het hart van het huis te maken. Als toonaangevend fabrikant begrijpen we als geen ander wat u belangrijk vindt in de keuken. De perfecte balans tussen comfort en techniek! Doordacht design, fluisterstille werking, uitstekend rendement.

Badkamerventilatie
Itho biedt een compleet programma design badkamer- en toiletventilatoren (BTV) waarmee u uw badkamer en toilet optimaal kunt ventileren. Zo ben u vocht en geurtjes mooi de baas.

Meer informatie:  www.itho.nl